Laten we liefhebben

Vandaag kwam Vicky Beeching uit de kast. Ze is een zangeres die in talloze kerken wereldwijd aanbidding heeft geleid en in zo mogelijk nog meer kerken zingen ze haar liedjes. Een dappere stap van haar om openlijk uit te komen voor het feit dat ze op vrouwen valt, want in het (nog steeds) voornamelijk conservatieve christelijke wereldje wordt je dat niet in dank afgenomen.

Het verhaal van Vicky is heftig. Net als talloze christenen over de hele wereld heeft ze regelmatig te horen gekregen dat het hebben van homoseksuele gevoelens een zonde is. Een ziekte waarvan je kunt genezen en, in haar geval, een soort demonische bezetenheid waarvan ze moest worden vrijgebeden. Zeker dat laatste is voor haar een traumatische ervaring geweest. Als zestienjarig, onzeker meisje op een christelijk jongerenkamp in Engeland. Ze is absoluut beschadigd door de manier waarop de kerk met haar seksuele geaardheid om is gegaan en ze is niet de enige. Ik heb haar relaas vol plaatsvervangende schaamte gelezen (klik HIER voor haar hele verhaal). Ik geloof oprecht dat we als kerk jarenlang mensen hebben beschadigd die homoseksueel waren. En ik geloof dat het helaas nog steeds regelmatig gebeurd. Daar ben ik niet trots op. Het zijn namelijk niet ‘die andere christenen’ die het doen. Nee, ik doe het daarmee ook. Want ik hoor bij hen. Ik ben deel van de kerk.

Nadat Vicky haar verhaal naar buiten heeft gebracht ontploft Twitter. In veruit de meeste reacties die ik lees wordt Vicky zelf met open armen ontvangen. Er worden excuses gemaakt voor hoe de kerk om is gegaan met haar en homoseksualiteit in het algemeen en ik denk dat dit goed is. De andere beweging die ik zie in de reacties is dat degenen die haar zo behandeld hebben zo ongeveer worden uitgekotst. Ook veel christenen nemen radicaal afstand van de mensen die ooit op jeugdkamp hebben geprobeerd de ‘demoon van homoseksualiteit’ uit Vicky te drijven. En ook al is het ook mijn eerste neiging om afstand van ze te willen nemen: ik kies ervoor om het niet te doen.

Iedereen die ook maar een klein beetje bijdraagt of heeft bijgedragen aan het beschadigen van homoseksuelen. Iedereen die, waarschijnlijk niet eens met slechte intenties, vurig bid of heeft gebeden voor genezing van homoseksualiteit. Ja, iedereen die vanaf kansels en papier heeft gepredikt dat homoseksualiteit een zonde is of dat misschien nog steeds doet. Al die mensen zijn welkom in de kerk. Van al die mensen wil ik leren houden.

Het zou zo makkelijk zijn om ons nu massaal af te keren van conservatieve christenen met hun, in mijn ogen, omstreden standpunten wat homoseksualiteit betreft. Het zou te makkelijk zijn. We moeten als christenen hen juist omhelzen. Samen met homo’s en lesbiennes, transgenders en mensen van welke geaardheid of mening dan ook. Laten we in Gods Naam liefhebben, juist als we anders zijn. Maar ook juist als we het niet eens zijn over hoe daarmee om te gaan.

22 gedachten over “Laten we liefhebben

 1. Mijn ervaring als lesbienne is dat je geaccepteerd wordt zolang je maar niets met je gevoelens doet. Maar is dat acceptatie? Komt volgens mij op hetzelfde neer als ‘Ja hoor, je mag een koekje, maar je mag het niet opeten’. Maar er zijn ook genoeg christenen die er wel heel positief mee omgaan.
  Mooi geschreven, ik sluit me vooral bij de laatste zin aan 🙂

  • Bettine, ik ben hetero en al ruim 30 gescheiden. Je zegt: ” Zolang je maar niets met je gevoelens doet” ….
   Maar die regel gaat niet enkel op voor homo’s…
   Ook voor hetero’s!!
   Ook ik heb mij te houden aan het krijgen van een koekje waar jij het over hebt…
   Waarom wordt het toch steeds gekoppeld aan het hebben van sex?
   Ik ben hetero en ook ik heb mij te houden aan de regels….
   Hoor ik daar iedereen over vallen??
   Single hetero’s zien wel mannen ….krijgen wel een koekje maar mogen geen sex….
   Homo of hetero….. De geaardheid is niet een issue..
   Voor ons allen gelden dezelfde bijbelse normen.
   Ik heb al ruim dertig jaar geen sex……het is mogelijk…:-))

   • Hoi M. Dijkstra,

    Daar wil ik wel even op reageren. Als hetero zijnde mag je wel gevoelens van verliefdheid hebben. Dat is alom geaccepteerd. Als homo/lesbisch zijnde, wordt zelfs dát soms al als verkeerd gezien en wordt dit helaas soms dan al veroordeelt. Dat is toch wel degelijk verschil lijkt me? Ik denk dat Bettine dat bedoelt.

    Naar mijn inziens wordt dit dus niet gelijk gekoppeld aan seks, zoals jij interpreteert (erg jammer), maar in de eerste plaats aan het ‘mogen liefhebben’.

    Je hebt gelijk dat single hetero’s (als gelovige) geen seks ‘mogen’ hebben. Dit geld voor welke geaardheid dan ook. In dat opzicht is het in enige zin wel vergelijkbaar. Maar probeer dan niet voorbij te gaan aan het feit dat jij als hetero wél geaccepteerd wordt als je een relatie aan zou willen gaan of gevoelens voor iemand hebt. Die mogelijkheid heb jij wel namelijk, en mocht er een partner op je pad komen, dan wordt dat geaccepteerd. Dat ligt bij een homo-stel wel even iets anders (helaas).

    Het lijkt mij erg lastig om al 30 jaar alleen te zijn. Fijn dat je reageerde op deze blog, want je hebt inderdaad gelijk dat inderdaad ook single hetero’s ‘het koekje’ aangeboden krijgen, maar het inderdaad moeten laten liggen. Dat is inderdaad soms ook erg lastig.

    Hartelijke groet,
    Sascha

 2. “want in het (nog steeds) voornamelijk conservatieve christelijke wereldje…”
  Wat bedoel je daarmee?

  Is de stellingname tegen de homoseksuele daad soms conservatiever dan Romeinen 1?
  Is de homoseksuele daad in tegenspraak met Gods scheppingsorde?
  Ben jij voor of tegen de homoseksuele daad?
  Is liefhebben hetzelfde als de on-Bijbelse daden afwijzen?

  • Je zoekt er m.i. meer achter dan ik wil zeggen. Alles wat ik ermee bedoel is dat het gros van de christelijke subcultuur nog steeds overwegend conservatieve standpunten bezigt als het gaat om homoseksualiteit en dat daarom de ‘coming out’ van Vicky een stap is die durf vereist.

   Groet!
   matthijn

   • Het gaat mij om de Bijbelse standpunten, ook als die, naar hedendaagse maatstaven, conservatief lijken te zijn. Niet voor niets stel ik een vraag naar aanleiding van Romeinen 1.
    Ik vind het jammer dat je m’n overige vragen (nog) niet beantwoord.

    Het is voor jou een bewuste keuze om uit te stappen en het, min of meer, op te nemen voor Vicky en haar keuze. Vicky besloot uiteindelijk om haar seksualiteit langzamerhand te accepteren. Ze kwam in contact met andere lesbiennes. Ook dat is een keuze, toch?

    Ik zal het hierbij laten, uiteindelijk zijn wij de ander niets anders schuldig dan hem of haar lief te hebben, ook dat is een Bijbels standpunt.

    Shalom,
    Jan Punt

   • Hoi Jan,

    Je vragen beantwoord ik niet omdat ik deze blog niet heb geschreven om een discussie op gang te brengen over wat de bijbel zegt/vindt over homoseksualiteit. Ik hoopte dat de kern van dit verhaal wel duidelijk zou zijn, namelijk: laten we liefhebben, juist als we anders zijn en ook juist als we allemaal anders denken over hoe we met die andere mensen om moeten gaan. En de bijbelse discussie over hoe we het ‘anders zijn’ moeten kwalificeren wil ik hier niet voeren.

    Alle goeds!
    matthijn

  • Het is niet onbekend dat in de conservatief denkende kringen, en dat is meestal in conservatief tradionele kringen en conservatief evangelisch/charismatisch kringen, men negatief t.o.v. liefdevol en trouwe gelijkslachtelijke relaties staat.

   Je kunt je afvragen of het in eerste instantie gaat om een stellingname?
   Of het gaan naar de boom van kennis of die van goed/kwaad zo je wilt.

   Ga ’s rustig zitten, denk aan wie je het meest liefhebt, wie je een warm gevoel geeft in je hart…

   En dan gaat het er niet om dat ik denk dat je dan tot een ander inzicht komt, je nu niet goed denkt of dat je alles vanuit je gevoel beredeneren…
   Maar ik denk wel dat er mildheid, zorgvuldigheid en het besef dat er geen makkelijk antwoorden zijn zou zijn/komen.

   Want voor wie de Bijbel kent weet dat deze niet zo eenduidig in woorden is… de Geest erachter en die er doorheen spreekt is wel vrij duidelijk, voornamelijk op het gebied van de Liefde m.i.

 3. Pingback: Gevangen in vrijheid | Gilbert Thera

 4. nothing is more loving that the truth

  onder het mom van liefde wordt de waarheid van het Woord aan de kant geschoven. Maar echte liefde vertelt iemand de waarheid, Gods waarheid!

  Teken van de eindtijd, die de laatste tijd toch al in een stroomversnelling lijkt te komen

  • Eelco je hebt helemaal gelijk, als je echt van iemand houdt, waarschuw je de persoon voor de consequenties van gedrag, Gods woord is heel duidelijk, wij kunnen Gods woord niet ombuigen. We kunnen de wetten in een land veranderen, maar we kunnen niet Gods woord ombuigen, Hij is degene die bepaalt wie er in Zijn Hemel komt, het blijft God die de richtlijnen aangeeft en niet de mensenkinderen. Er zijn ook tal van andere zonden die God verboden heeft en die ook als consequentie de hel opleveren.

   En het is laf en geen liefde als we elkaar niet waarschuwen voor de consequentie die zondig gedrag heeft voor de eeuwigheid zoals omschreven in de Bijbel.

   Lev 18:22 Homoseksualiteit is streng verboden, het is een gruwelijke zonde in de ogen van de HERE.

   Lev 20:13 De straf op homoseksuele omgang is de dood voor beide partijen. Zij hebben het oordeel zelf over zich gebracht.

   1 Cor 6:10 Verlaat Gods weg niet! Mensen die vrije seks voorstaan, afgoden dienen, overspel plegen of zich met homoseksuele praktijken inlaten, blijven buiten het Koninkrijk van God. Dat geldt ook voor dieven, gierigaards, dronkaards, roddelaars en oplichters.

 5. Liefde is: de ander accepteren en die ander helpen tot bekering te komen (als dat nog niet zo is) en helpen de Tora, zoals Yeshua die uitleeft en vervult, te praktiseren.
  Liefde is NIET elkaar allemaal omarmen in een “je bent zoals je bent” sfeertje.
  JHWH geeft zeer duidelijke normen, in Lev. 18 en 20 : doodstraf bij (hetereo (!) overspel), sexueel wangedrag met familieleden, sex met dieren, homofilie.
  Medemensen met dergelijk wangedrag kunnen vergeving ontvangen bij oprecht berouw, dienen hun wangedrag uiteraard na te laten en vervolgens in liefde geaccepteerd te worden.
  Maar mensen, die er in blijven voortgaan, dienen tenminste uit de geloofsgemeenschap te worden verwijderd.
  Dat is liefde Matthijn.
  JHWH liet de zondvloed komen, liet Kanaan ontruimen, omdat men volhardde in zonde en dat deed Hij na vele jaren van geduld en waarschuwen.
  Liefde van JHWH is: de doodstraf uitspreken over de wetteloosheid (Tora-loosheid) en dan Zelf in Yeshua mens worden om die straf te dragen voor elk mens, die zijn zonde erkent en Zijn genade aanvaarden wil.
  Shalom,
  Ben Kok (joods-chr. pastor)
  tora-yeshua.nl

  • Wat een vreemde reactie. Opvallend, al die teksten uit het oude testament. Lees een kwartier in het evangelie, probeer in diezelfde geest te handelen en je komt op een heel ander spoor terecht.

   Goede blogpost van Matthijn Buwalda.

   • Dag Nels,
    Ik noem slechts 1 tekst uit de Tenach (OT) en we geloven toch dat de hele bijbel, OT en NT samen, het woord van JHWH is?
    Yeshua had het NT niet eens, moest nog geschreven worden als bijlage bij het OT, Hij maakte alles waar, wat in het OT staat.
    Dus de liefde en genade staan volop in het OT, vergeving voor zonde werd gesymboliseerd door de offerdienst, ziende op Yeshua als het ware Pesachlam.
    Opdat wij niet veroordeeld zouden worden, droeg Hij onze straf.
    En vervolgens volgen we Hem na in de Tora-praktijk, zoals de Handelingengemeente.
    Shalom,
    Ben Kok (joods-chr pastor)
    tora-yeshua.nl

 6. Pingback: Aanbiddingsleidster uit de kast. » Glory of Gospel

 7. Beste Matthijn,

  Wat geweldig dat je je nek uitsteekt. De algemene houding kennen we: homofobie en haat en het verkeerde interpreteren van bijbelteksten. Het is geweldig dat je een ander geluid laat horen. Dat is vertroosstend

 8. Hoi Rene,

  Ik snap wel wat je wilt zeggen, maar ik wil toch even over 1 ding iets zeggen, want ik ken haar verhaal wel. Ze geeft aan dat God van haar houdt zoals ze is, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens.. Wanneer men Jezus accepteert als HEER van hun leven, dan verandert men radicaal, ‘Het oude IS voorbij, het nieuwe IS gekomen! Gij zijt een nieuwe schepping in Christus.. Ik ben het ermee eens, we moeten liefhebben niet veroordelen, maar we moeten niet voorbij gaan aan wat de HEER ons zegt door Zijn Woord. En dat geldt niet alleen voor homoseksualiteit, maar ook over roddel, leugen, achterklap enzovoort. Het veroordelen is niet aan mij, maar ik mag wel noemen wat de Bijbel over een christen zegt.

 9. Pingback: Gevangen in vrijheid - Gilbert Thera - VerscheurdVerscheurd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s